Zajímavosti | Zelený čaj

Účinky čaje matcha na pleť

Matcha je čaj původně pocházející z Číny, ale zdomácněl v Japonsku a dneska patří mezi místní bohatství. Jinak je rozšířen již po celém světě, kde si našel spoustu příznivců. Našel si spoustu obdivovatelů i mezi těmi, co čaj zrovna moc nemusí. Matcha má blahodárné účinky na lidský organismus, které jsou dokázány. Čaj se dá popíjet jak v teplém,…

Ostatní čaje | Zajímavosti

Proč pít Yerba Mate

Pití čajem stejně jako kávy je společenskou událostí, jejíž obliba roste stále více i v našich podmínkách. Čaj yerba mate má svou domovinu v daleké Jižní Americe. Místní domorodí indiáni to považují za své bohatství a jsou na nápoj náležitě hrdí. Tento druh čaje byl do Evropy poprvé dovezen již během zámořských objevů, ale následně se na…

Bylinný čaj | Zajímavosti

Léčivé rostliny znali již naši dávní předkové

Nikdo sice přesně neví, co naši dávní předkové vlastně jedli, rostliny však určitě patřily k jejich každodenní stravě. Bylo to nevyhnutelné už i proto, že lidský organismus si bezpodmínečně žádá vitamíny, tedy látky potřebné pro život. Tyto látky si lidský organismus na rozdíl od rostlinného neumí syntetizovat sám, ale musí je přijímat v potravě. Pokud…

Příprava a návody | Zajímavosti

Dobrý nebo nejlepší čaj. Jak je poznat

Podobně jako u vína, existují i znalci čajů. Jejich zkušenosti a citlivé posouzení čajů se uplatní především při výrobě čajových směsí. V jednotlivých produkčních oblastech se mísí čaje z různých čajových plantáží za účelem vyrovnání jejich kvality. Další míchání čajů z různých oblastí dělají velkoobchody a balírny po celém světě. Cílem je v tomto případě…

Zajímavosti

Čajovník – pěstování, sběr a zpracování

Čajovník je stále zelená rostlina a nejbližší příbuzná mu je Camélie, i když jeho malé bílé kvítky se podobají spíše na jabloňové. Švédský botanik Karl Linné čajovník v roce 1737 pojmenoval Camellia sinensis, i když později (v r. 1762) podlehl omylu, že černý a zelený čaj se dělá ze dvou odlišných druhů, které pojmenoval Thea…

Zajímavosti

Historie čaje

Čína je země s nejstarší čajovou tradicí, která sahá pravděpodobně tisíciletí do minulosti (i když jsou teorie, podle kterých je skutečná pravlast čaje Barma). Číňané připisují objev čaje císaři Šen-Nung (2737-2697 př.nl), který náhodou prý při meditacích v lese objevil způsob přípravy čaje. Ve své Lékařské knize, zachované díky pozdějšímu přepisu, hovoří o hořkých bylinkách…

Zajímavosti

Aktivní látky rostlin i čajů a jejich účinek

Za schopnost bylinného léku ovlivnit funkce lidského organizmu vděčíme konkrétní aktivní látce. Jde většinou o produkty rostlinné látkové přeměny, které z chemické stránky patří k různým skupinám. Uvádíme některé důležité aktivní látky obsažené v léčivých bylinách. Éterické oleje Rostlinné éterické oleje jsou aromatické prchavé a olejovité směsi. Jejich účinky jsou rozmanité. Některé mají protizánětlivé vlastnosti,…

Zajímavosti

Co skrývá čaj v sáčcích: čaj nebo čajový prach?

Sypaný čaj pomalu odchází do minulosti, listový čaj pijí pouze gurmáni. Udělat si čaj ze sáčku je rychlé, chutné a pohodlné. V podstatě, sáček – to je zdokonalené sítko na čaj. Sypaný čaj jen naskládali do jednotlivých balení a přivázali k nim provázky. Má to však jeden háček. Uvnitř sáčku totiž nejsou čajové listy, ale…

Zajímavosti

Zdravotní účinky oolongu

Vědci zkoumají velmi pečlivě chemického složení a poměr minerálních látek oolongů a jejich možné dopady na lidské zdraví. Studie potvrdily speciální účinky oolongů a to v několika oblastech: Účinky proti stárnutí Chemické reakce volných radikálů způsobují mutace a průběžné odumírání buněk, což následně vede ke vzniku smrtelných chorob. Nadměrná oxidace lipidů spolu s volnými radikály jsou bez…

Zajímavosti

V čem jsou kvalitnější sypané čaje než klasické pytlíkové?

Hlavní rozdíl mezi sypanými čaji a klasickými pytlíkovými je velikost listů. To je to, co ovlivňuje výslednou chuť šálku čaje. Čajové lístky obsahují chemické látky a éterické oleje, které jsou základem pro lahodnou chuť čaje. Když jsou čajové lístky rozděleny, mohou se tyto oleje vypařovat. Typické čajové sáčky jsou plné těch nejmenších kousků rozdělených listů…

Zajímavosti

Proč pijí lidé více sáčkové čaje než sypané?

O tom, který způsob přípravy čaje je lepší se vedou spory dlouhodobě. V České Republice nakupují čaj zákazníci nejčastěji v zimě. Nejvíce nakupují čaj černý a ovocný, u zelených čajů obliba stoupá zvolna. Prodej sáčkového čaje je doménou u maloobchodníků. Zákazníci nejvíc kupují sypané černé čaje. Sypané čaje nakupují zákazníci nejvíce ve specializovaných prodejnách. Podle…

Zajímavosti

Jaký má vliv pití sypaných čajů na lidský organismus

Pití sypaného čaje pomáhá bojovat s onemocněními srdce, zvyšuje výkon mozku a naopak snižuje riziko mrtvice, díky kofeinu, který je v čajích obsažen. Je ho však potřeba vypít alespoň 8 šálků denně. Čaj obsahuje také fluorid, který má blahodárné účinky na zuby a dásně. Čaj má také tlumící účinky a pokud jej pijete ve chvíli,kdy…