Bylinný čaj | Příprava a návody

Šípkový čaj

Opravdovému šípkovému čaji se to „cosi“ v sáčku, co kupujeme v obchodech, nevyrovná. Takže trhání, sušení i vaření šípků stojí za trochu námahy i za poškrábané ruce, kterým se pravděpodobně nevyhnete. Na druhou stranu, trhání šípků může být i příjemné!

Vyrazila jsem na ně počátkem týdne a vybrala jsem si sluneční den, kdy se vzduchem vznášely drobné pavučinky. Slunce ozařovalo rudé plody šípku a všude kolem panovala poklidná a tichá příprava přírody na zimu. Do proutěného košíku dopadaly dozrálé šípky a postupně ho zaplňovaly. Byl to nádherný pohled.

Jak usušit šípky?

Je celá řada postupů, jak můžete šípky sušit – tradičním způsobem rozložené na lísce nebo plechu, moderním způsobem v sušičce ovoce anebo rychlým způsobem v troubě. Výsledkem by vždy měly být scvrknuté, suché a tvrdé plody šípku.

  • Sušení šípků po staru – dozrálé a zdravé šípky rozložte v lísce nebo na plechu vyloženém pečícím či jiným papírem a sušte je na teplém a vzdušném místě. Za teplého a slunného počasí je můžete vynést i ven na slunce. Počítejte ale s tím, že takový postup (který jsem zvolila i já) bude trvat dlouhé dny, než šípky dostatečně proschnou. Nejlépe každý den je prohrábněte a kontrolujte, zda některý např. nechytil plíseň (nemělo by se to stát).
  • Sušení šípků v sušičce – je to rychlejší způsob, šípky budete mít suché dříve, než při tradičním způsobu jejich sušení.
  • Sušení šípků v troubě – ještě rychleji uschnou šípky při sušení v troubě. Šípky rozprostřete na plechu na pečícím papíru a sušte při teplotě kolem 70°C s tím, že necháte otevřená dvířka od trouby. Dbejte na to, abyste šípky „neupekli“, resp. nepřipálili.

Jak poznat usušený šípek?

Správně usušený šípek má tmavě červenou barvu, jeho slupka je tvrdá. Když ho rozmáčknete, nesmí být uvnitř lepkavý, vláčný nebo vlhký.

Skladování usušených šípků

Šípky můžete skladovat v uzavíratelné nádobě – například velké sklenici. Použít lze také plátěný pytlík. Nejlepší je nejprve šípky vložit do plátěného sáčku a pověsit ho na větrané místo (takto případně doschnou) a až po nějaké době je přendat do uzavíratelné dózy. Vhodné je šípky skladovat na suchém a tmavém místě. Dobře usušené a vhodně skladované šípky vydrží i dva roky.

Proč vařit šípkový čaj?

Protože jsou v něm vitamíny, především pak vitamín C, který v zimě potřebujeme, a je nejlepší, když ho čerpáme z tuzemských plodin. A protože čaj ze sušených šípků je mnohem lepší než ze směsi v sáčcích, které běžně koupíme v obchodech.

  • Šípky obsahují vitamín C.
  • Jsou vhodné jako prevence proti nachlazení.
  • Zmírňují projevy křečových žil.
  • Pozitivně působí i na nervovou soustavu a podporují soustředění.

Jak uvařit šípkový čaj?

  • Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh poté zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.
  • Rychlý šípkový čaj připravíte i bez předchozího louhování. Do hrnce dejte vařit vodu a až začne vřít, vsypte šípky (na jeden litr použijte asi hrnek šípků). Povařte asi půl hodiny a poté sceďte. Množství a dobu varu podřiďte tomu, jak silný čaj chcete mít.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *