Příprava a návody

Příprava čaje

Rádi byste věděli, jak si připravit svůj oblíbený čaj? Zajímá Vás, jaké jsou rozdíly u přípravy jednotlivých druhů čajů? Pak se s námi pojďte podívat na správný postup, aby Váš příští rituál probíhal podle pravidel!

Příprava čaje se liší s každým druhem. Nejznámější druhy čajů.

Příprava bylinného čaje

U bylinných čajů se jejich příprava odvíjí od druhu bylinky, kterou jste si vybrali. Všechny bylinky však zalévejte vroucí vodou a nechte je dlouho louhovat, asi 8-15 minut. Vždy dodržujte dobu, uvedenou na sáčku. Bylinné čaje totiž velmi rychle hořknou ve chvíli, kdy je necháte louhovat déle, než je doporučeno.

Příprava černého čaje

Černý čaj je nejvíce známý a jeho příprava je jedna z nejjednodušších. Má také mnohá využití, od kterých se odvíjí doba louhování. Pokud si dáváte černý čaj na povzbuzení, louhujte jej pouze 2-3 minuty. Dáváte-li si jej na zažívací potíže, doba louhování by měla být 5 minut. Černý čaj má velmi výraznou chuť. Z jedné dávky připravíte pouze jeden plnohodnotný nálev.

Příprava ajurvédského čaje

Ajurvédský čaj je mezi lidmi méně známý, což je velká chyba! Jedná se o velmi zdravý bylinný čaj, který nevyžaduje speciální přípravu. Stačí ho zalít vroucí vodou a nechat louhovat 5 – 8 minut. Vychutnejte si netradiční požitek z čaje, a udělejte něco pro své zdraví a vitalitu!

Příprava bílého čaje

Bílý čaj je nejvíce podobný tomu čerstvému, přírodnímu čaji. Je pouze vysušený, proto nemá nijak výraznou barvu, naopak si zachovává maximum ze své plné chuti. A jak si připravit tuto delikatesu doma? Bílý čaj se zalévá vodou, která má 90 stupňů a čaj se louhuje až 5 minut, záleží na tom, jakou preferujete sílu čaje. Z jedné dávky můžete připravit až 3 nálevy.

Příprava čaje maté

Čaj vyrobený z Cesmíny paraguayské oceníte hlavně při nutnosti koncentrace – v práci, škole a v situacích, které vyžadují Vaši neustálou bdělost. Čaj maté Vás povzbudí a dodá energii při duševní i fyzické únavě. Připravit si jej můžete tradičně po jihoamericku, kde je maté doma, nebo po evropsku.

Na jihoamerickou verzi si připravte tradiční vysušenou tykvovou slupku – kalabasu. Do té dáte 2-3 čajové lžičky čaje a zalijete teplou vodou. Za pár minut příprava pokračuje – kalabasu dolijte horkou vodou. Za 3 minuty je čaj hotový a připravený k pití.

Evropská varianta přípravy čaje maté je o něco jednodušší. Stačí zalít maté vodou o 80 stupních a necháte jej 5 minut louhovat.

Příprava čaje honeybush 

Že jste ještě neslyšeli o čaji honeybush nebo jste jej nikdy neochutnali? To děláte velkou chybu! Čaj tohoto druhu je dost aromatický a chuť má lahodně medovou a nasládlou. Velmi se podobá roiibosu. Čaj neobsahuje kofein a mohou jej pít i děti. Čaj honeybush se zalévá vroucí vodou a louhujte jej 5 minut.

Příprava kvetoucího čaje

Kvetoucí čaje jsou nejen velmi krásné, ale výborně i chutnají. Servírujte je v průhledných hrníčcích, aby dokonale vynikla jejich originalita. Kvetoucí čaje se zalévají 80 – 90 stupňovou vodou a nechávají se louhovat 3 minuty, během kterých krásně rozkvetou. Z jednoho kvetoucího čaje můžete připravit až tři nálevy.

Příprava čaje lapacho

Zázračný a méně známý čaj lapacho se vyrábí z kůry stejnojmenného stromu. Čaj nepřipravujte v nádobách z hliníku a zinku, ale výhradně ve skle nebo porcelánu. Čaj má také jisté odlišnosti v přípravě samotné. Ve vroucí vodě 5 minut povařte 1-2 lžíce čaje lapacho a poté nechte ještě 15 minut louhovat. Takto připravený čaj má velmi blahodárné účinky pro lidské tělo, především na imunitu.

Příprava čaje oolong

Tento čaj je opravdu dobrodružstvím ve světě čajů. Jde o takzvaný polozelený čaj a přichází k nám většinou z Číny. Účinně bojuje se známkami stárnutí, povzbudí Vaše smysly a pomáhá také při cukrovce či obezitě. Příprava tohoto čaje není nijak složitá. 5-7 gramů čaje oolong nasypte do konvičky o objemu 0.5 litru a přelijte je 85-90 stupňovou vodou. Čaj se doporučuje louhovat ne více než 3 minuty, aby byla jeho chuť svěží a výrazná. Pokud jej budete louhovat déle, z čaje se uvolní více tříslovin a chuť může být hořká a trpká. Neochuďte se o skvělý zážitek při pití netradičního čaje oolong!

Příprava ovocného čaje

Ovocné čaje jsou nejvíce oblíbené pro svoji osvěžující, příjemně nakyslou chuť, výraznou barvu i vůni. Vybrat si můžete mezi jednodruhovými čaji nebo speciálními mixy, které v sobě snoubí lahodné chutě více druhů ovoce. Ovocný čaj se připraví velmi snadno a nepotřebujete k tomu žádné speciální nádobí. Ovocný čaj se zalévá vroucí vodou, doba louhování je 5-8 minut. Dávejte si pozor, abyste čaj nescedili příliš brzy, všechny složky by se nemusely dobře vylouhovat!

Příprava čaje pu-erh

Pu-erh je velmi zvláštní druh čaje, který se vyrábí ze silných listů. Vybrat si můžete ze zeleného a černého čaje pu-erh, s čímž souvisí také odlišnosti při přípravě čaje. Zelený čaj pu-erh zalijte vodou o teplotě 80 stupňů, u černého volte 90 stupňů. Čím déle budete čaj louhovat, tím více vynikne jeho temná barva a chuť, nepřekračujte však dobu 4 minut.

Příprava čaje rooibos

Všechny rooibos čaje mají lahodnou chuť a příznivé účinky na lidský organismus. Čaje neobsahují kofein a připravit je můžete také dětem. Čaj rooibos se zalévá vroucí vodou a louhování zabere asi 5 minut. Pokud si přejete dosáhnout výraznější chuti a barvy, můžete čaj rooibos louhovat i déle bez jakéhokoliv zahořknutí čaje. Čaj je vynikající jak teplý, tak i studený.

Příprava zeleného čaje

V tradičních čajových zemích je příprava zeleného čaje téměř posvátným rituálem, udělejte si ten svůj u Vás doma! Pokud si chcete vychutnat lahodný a povzbuzující šálek, měli byste dodržovat tato pravidla. 2 čajové lžičky v hrníčku zalijte 80 stupňovou vodou, určitě ne vroucí! Z čaje by se uvolnilo velké množství tříslovin a čaj by zhořkl. Doba louhování zeleného čaje se liší s každým druhem, může trvat 30 vteřin, ale i několik minut. Z jedné dávky je možné připravit až dva nálevy. Zelený čaj se zpravidla nesladí.

Příprava žlutého čaje

Žlutý čaj patří mezi nejdražší a nejvíce vzácné čaje vůbec. Chuť by měl mít mírně nasládlou a nemělo by chybět medové aroma. Žlutého čaje se produkuje velmi malé množství, pokud tedy máte možnost si vychutnat šálek tohoto skvostu, dbejte na jeho správnou přípravu. Na zalití je ideální balená neperlivá voda, může se však použít i voda z vodovodu, která se však nedoporučuje. Žlutý čaj by se měl vařit v kovové nádobě, neboť opravdoví milovníci čaje poznají i tento nepatrný rozdíl, teplota by měla dosahovat 80 stupňů. Doba louhování je 5-8 minut dle druhu. Z jedné dávky se dají získat až 2 chutné nálevy.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *