Příprava a návody

Pití čaje

Říká se, že jiný kraj, jiný mrav. Sejné je to i s pitím čaje. Rádi byste poznali, jaké jsou světové rituály s pitím čaje, jak si tento nápoj připravují Japonci, Rusové nebo Britové? Pojďte s námi rozlousknout magické tajemství čaje, který si oblíbil celý svět!

Mezi země nejvíce spjaté s pitím čaje nepochybně patří Čína, Japonsko, Rusko, Indie a Anglie.

Jaké jsou jejich tradiční čajové rituály?

Čína

V Číně je čaj jedním z nejpopulárnějších přírodních nápojů a začal se zde pít již v 15.století. Ne nadarmo je tedy právě Čína označována jako kolébka čaje. Čaj se neustále prolínal čínskou kulturou a historií a jeho tradice se dodržují dodnes. Mniši se jím povzbuzovali, šlechta měla na pití čaje dokonce vlastní místnost a začaly se hojně stavět čajovny a altánky pro pití čaje.

V Číně se pije čaj bez přísad a vychutnává se jeho originální chuť. Tím Číňané docílí potěchy duše a příjemného zážitku z každého šálku. Čaj se servíruje ve speciálním hrníčku zvaném zhong a z něj je rozléván do menších šálků.

Japonsko

Z Číny se čaj rozšířil také do Japonska a setkal se se stejně velkým ohlasem. Tradiční japonský čajový obřad se nazývá Cha-no-yu a dodržuje se dodnes. Podstatou čajového obřadu je rozjímání a úvahy o životě, umění ocenit jedinečnost okamžiku z hlediska času, místa a období a zachycení rovnováhy sebe sama i okolního světa.

Nejvíce obvyklé je servírování zeleného čaje bez přísad, aby se nijak nezměnila jeho přírodní chuť. Mezi nádobí, využívané k čajovému obřadu patří chawan, což je miska na čaj, chasen – bambusová metla, chashaku – bambusová čajová odměrka, kama – velká rychlovarná konvice a hishaku – bambusová naběračka.

Rusko

Rusové mají k pití čaje specifický přístup. Čaj připravují ve speciálním hrnci zvaném samovar. V této nerezové nádobě zůstane velké množství vody dlouho teplé. Nad samovar se položí konvička s velmi silným černým čajem a členové obřadu si tak mohou čaj zředit teplou vodou dle chuti a libosti. Rusové si tak mohou v poklidu užívat společné chvíle s rodinou při popíjení oblíbeného černého čaje.

Čajový servis s malými hrníčky, konvičkou a samovarem bývá většinou velmi zdobený, zejména zlatem a pestrými barvami.

Indie

Čaj v Indii získal popularitu v 19.století a stal se národním nápojem. Indie je jedním z největších producentů čaje. Svůj poklad si umí náležitě vychutnat a i když nemají žádný speciální rituál, čaj je pro ně součástí každodenního života doma, v práci, na ulici i na cestách.

Indové si čaj ochucují velkým množstvím různého koření jako je kardamom, šafrán, anýz, bílý pepř, máta nebo i oříšky. Takto ochucené čaje se v Indii nazývají masala. Málokdy se setkáte s obyčejným čajem, který není nijak dochucený.

Indové si také rádi vychutnávají čaj s mlékem, do kterého je přidáno opravdu velké množství cukru.

Anglie

Anglická tradice pití čaje o páté pochází z 19. století. V dnešní době už je spíš jen pověrou, že všichni Britové odpoledne zanechají veškeré činnosti a jdou si vychutnat šálek dobrého čaje. Čaj se pije nejčastěji při obědech a večeřích.

K čaji se servíruje také lehké občerstvení jako jsou sušenky, pečivo a další laskominy. Z tohoto rituálu vznikl název pro čajové pečivo. V Británii se pije výhradně silný černý čaj, různé druhy Darjeelingu nebo typický anglický čaj Earl Grey. Pije se se smetanou nebo mlékem, slazený i neslazený.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *