Černý čaj | Zelený čaj

Oolong čaj

Polofermentovaný čaj oolong, který je mezistupněm mezi čajem zeleným a černým, je velmi lahodným nápojem, který v sobě snoubí to nejlepší z obou. Výroba vyžaduje odborné znalosti a letité zkušenosti. Polozelené, žlutozelené, neboli také částečně oxidované čaje, mezi které oolong patří, jsou v Číně opravdu oblíbené. U nás si své příznivce teprve pomalu nachází, i když je jeho chuť opravdu výjimečná. Názvy vycházejí z barvy nálevu nebo z čínského názvu (Wu Lung).

Jak se oolong vyrábí?

Lístky čajovníku jsou sbírány v jejich plné zralosti. Nejdříve se nechají zavadnout na slunci, poté se protřepávají. To má za cíl roztřepení okrajů, díky kterému zoxidují rychleji než střed lístků. Velkým uměním je vystihnutí momentu, kdy se fermentace musí zastavit. Fermentované lístky se rychle zahřejí a svinují, aby se uvolnila vůně a chuť. Nakonec probíhá sušení. Chuť se může výrazně lišit podle pěstování i způsobu, jak byl čaj zpracován. Může být sladká, hutná i osvěžující.

Blahodárné účinky čaje oolong.

Oolong nám dodá kromě chuťového zážitku i řadu antioxidantů, vitamíny C, E a B. Je výborný pro posílení oběhového, trávicího a imunitního systému. Obsahuje kofein, ale v menším množství než čaj černý.

Příprava čaje oolong

Na šálek bychom měli použít dvě čajové lžičky čaje. Zaléváme vodou o teplotě 93 až 96 stupňů, louhujeme podle druhu až deset minut, některým stačí i pár vteřin. Ty nejkvalitnější oolongy se mohou zalévat několikrát a jejich chuť se tím dokonce vylepšuje. Možná je i příprava obřadním způsobem Kung-fu cha. K rituálu je potřeba keramická konvice, slévací džbánek, sítko, malé misky zvané čichátka a čajové misky, do kterých se čaj nakonec přelévá. Příprava probíhá na bambusovém podnosu s roštem. Přesný postup se liší podle zvyklostí a druhu čaje.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *