Bylinný čaj

Lemongrass Tea

Čaje Lemongrass (Black, Oolong, Green) Tea jsou zajímavými blendy netradičních i tradičních thajských pravých čajů a thajské citronové trávy. Jsou založeny na kombinacích ryzích přírodnin – pravých čajů a velmi aromatické byliny – a neobsahují žádné další látky (barviva, aromata, konzervanty apod.). Jsou to relaxační čaje, co zahřejí tělo i duši.

Thajské blendy s citrónovou trávou jsou unikátním prostředkem pro relaxaci, obnovu duševních i fyzických sil. Lze je připravit jako silně povzbuzující i uklidňující čaje ke všem příležitostem. Lze je konzumovat k jídlu i jen tak. Navozují pohodovou atmosféru a vždy provoní okolí. V silněji luhovaných variantách jsou značně povzbudivé a uzemňující. Vhodné jsou jako aperetiv i digestiv.

Nejlepší použití toho kterého blendu si určitě najdete sami. Je to značně subjektivní věc. Například blend s černým čajem je vhodný na dopoledne, po jídle, k relaxaci při sledováním dobrého filmu nebo četbě dobré knihy. Je výborný k sladkým zákuskům, jako digestiv a vychlazený s ledem. Podporuje trávení a „spravuje chuť“ po nadměrném pití ostatních čajů (tzv. „přečajování“). Ovlivňuje první, druhou, šestou a sedmou čakru. Čaj obvykle provoní celý byt a překvapí návštěvy. Uděláte-li jej tajně, všichni se budou zajímat, co to z konvice a šálků tak intenzivně voní.

poznámky:
blend = směs pravého čaje a byliny (obvykle v povoleném poměru)
bio = Organic Thailand, USDA ORGANIC, pravým čajem se rozumí čaj vyrobený z lístků čajovníku

Složení blendů:
Thajský černý čaj je plně oxidovaným čajem vyrobeným z listů assámského čajovníku, čaj je charakteristický středně velkým, celým, podlouhlým a lehce zpřehýbaným hnědým listem se zvláštní balzamickou jemnou chutí a vůní.
 
Citrónová tráva (Cymbopogon citratus, voňatka citronová, lemongrass, citronela) je vytrvalá travina původem z Cejlonu a jižní Indie. Vytváří husté trsy dorůstající do výšky 120 – 150 cm. Úzké trávovité listy vyrůstají z dužnaté báze a všechny části rostliny jsou pro svou silnou citrónovou vůni a využívány k dochucení pokrmů asijské kuchyně.

Obsahuje silici citral (3,7-dimethyl-2,6-octadienal), jež má podle nejnovějších výzkumů protinádorové působení. Zprávu o tom přinesl výzkumný tým Ben Gurion univerzity v Negevu (Izrael, 2006), kde bylo zjištěno, že užívání citronely způsobuje tzv. „programovanou buněčnou smrt nádorových buněk“ aniž by byly ovlivněny buňky zdravé… Například obsah silice v citrónech je pouze 2 – 5 % v citrónové trávě 65 – 85 %.

Účinky čaje z citronové trávy

Čajové blendy s citrónovou trávou posilují srdce a příznivě ovlivňují krevní tlak, snižují hladinu cukru v krvi, čistí cévní systém, posilují funkci močového měchýře, sleziny, žlučníku a lymfatického systému, udržují správnou pigmentaci vlasů a snižují rychlost šedivění, harmonizují činnost trávicího traktu a centrálního nervového systému, omezují růst plísní a množení bakterií, celkově podporují přirozenou obranyschopnost organismu a díky antioxidačním účinkům zpomalují stárnutí buněk.

Příprava čaje

1. blend s černým čajem
počítáme 3 g (cca polévková lžíce) na 200 ml, při přípravě v konvičce přidáme jednu lžící navíc, zalijeme vroucí vodou  a luhujeme 3 minuty, další nálevy déle, opakujeme minimálně 3x, čaj nelze „přeluhovat“ pokud jej v nálevu zapomeneme, nic se nestane, nálev bude akorát silnější

Extra tipy na přípravu:

Čaj je velmi vhodný k lehkým (ovocným) dezertům a sladkostem, doporučuji jej pít i jen tak – bez jídla a vyzkoušet hodně silný čaj v malém množství jako aperetiv (vychlazený, ozdobený plátkem citrusu) nebo digestiv (tj. po jídle, horký) s kouskem skořice, vanilky nebo čerstvého zázvoru; do čaje lze přidávat různé ingredience, osladit jej kvalitním přírodním třtinovým cukrem, medem, vyzkoušet lze kuličku pepře, kousek badyánu, koriandru i feferonku, čaj samotný to však bezprostředně nevyžaduje – citrónové ovonění, chuť a pěkná dochuť jsou dostatečně silné.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *