příprava čaje matcha
Nádobí a příslušenství | Příprava a návody | Zelený čaj

Jaké příslušenství použít při přípravě matcha čaje

Čaj matcha je velmi proslulý čaj, který se mnohdy pije během tradičních čajových rituálů. Matcha je smaragdově zelený práškový čaj, jehož původ je velmi starý a datuje se do staré Číny. Ovšem současnou podobu dostal až v Japonsku, kde je již po staletí považován za národní bohatství.

Proč pít matcha?

Čaj matcha (o čaji matcha na Wiki) je velmi výborný a navíc má blahodárné účinky na lidský organismus, což si lidé uvědomovali již dávno. Budete-li si chtít skutečně vychutnat tento nápoj, účastněte se nebo rovnou zorganizujte tradiční čajový rituál ať už pro své známé nebo rodinu. Velmi důležité je si připravit speciální pomůcky, které jsou nezbytné.

Jistě každého napadne, že je nutná nějaká nádoba, ze které se bude čaj přímo pít. Taková čajová miska se nazývá chawana. Jedná se již o velmi starou nádobu, ve které se matcha podávala již v šestnáctém století. Miska je po celém Japonsku velmi rozšířená a vlastní ji snad každá domácnost. Miska je totiž velmi důležitá, aby matcha chutnala skutečně tak jak má, musí se dodržet i postup servírování. Na to přišel již Sen Rikyo, což byl čajový mistr.

A právě tento mistr tvrdil, že pokud je matcha servírována v něčem jiném, jedná se o zneuctění nápoje.

Tradiční čajové misky

Původní domovinou matchy je Čína, a právě zde se popíjela ze speciálních čajových misek. Ty se ovšem lišily od těch současných, které se používají v Japonsku. Je dokonce možné, že díky způsobu stolování se nejednalo o matchu v pravém slova smyslu. Servírování velmi zajímalo čajového mistra, a tak se dal do různých pokusů a zkoumání týkajících se právě podávání nápoje. Je totiž dokázáno, že na čajové misce velmi záleží. Může totiž čaji dodat chuť, ale i aroma. Tudíž je důležité, jakou misku zvolíte.

Čajový mistr teda dlouhá léta vyvíjel nádobu, ve které by bylo možné matchu servírovat. Až nakonec vymyslel návrh, který předal škole keramiky Šaje svůj návrh a oni misku přesně podle něj zhotovili. Miska dostala název tentok a ještě dodnes ji můžete v Japonsku sehnat. Základem se misky podoají těm čínským čajovým miskám, ale čajový mistr je dostal ještě o kousek blíž k dokonalosti.

Jenže ani tento krok ho neuspokojuje. Má pocit, že miska ještě není stoprocentní, a tak stále bádá a zkoumá, jak by mohl misku ještě vylepšit. Nakonec světlo světa spatřila nová miska na nápoj matcha. Miska je velmi jednoduchá, bez zbytečných ozdob a dekorací. Autor se nechal inspirovat starou filosofií Wabi, která hlásá jednoduchost. Ozdoby prý misku zbytečně zatěžují a odvádí pozornost od nápoje.

Misky z keramiky raku

Čajový mistr Sen původně pochází z Korey. Během dlouhých let bádání po dokonalé keramice se nakonec podařilo. Vznikla speciální keramika zvaná raku. Součástí této keramiky je právě i miska na matchu, která se používá i v současné době. Miska se jmenuje cho-jiro. Budete-li si chtít pořídit tyto misky, tak si připravte pořádnou sumu peněz. Jedná se totiž o velmi drahou, ale zato vzácnou keramiku. Možná Vás překvapí, že miska není nijak zdobená. Mnoho lidí si může říct, že taková cena je přehnaná za relativně obyčejně vypadající misku. Miska dává vyniknout barvě, chuti a aroma čaje. Vnitřek misky byl hladký, stejně jako okraje. Konzument nápoje si jen díky této dokonalosti mohl vychutnat tu pravou chuť matchy.

Furutu Oribe byl učeň Sena, který se snažil misku posunout ještě o něco dále. Ten se vydal na úplně jinou cestu, než jeho učitel. Vytvořil velmi zdobenou misku. Zachoval sice jemný okraj s hladkým vnitřkem, ale obal misky byl velmi bohatě vyzdoben. Navíc převažovaly barevné kontrasty. Svůj nápad pečlivě střežil. Nemohl jej prezentovat za života svého učitele, protože by tím jeho snahu úplně odrovnal. Musel počkat, až mistr zemře. Nový styl misek byl pojmenován po něm, tudíž Oribe.

Shrnutí na závěr

Výběr misky je velmi důležitý. Není radno ho podcenit a brát na lehkou váhu. V podstatě nezáleží na barevnosti misky. Můžete volit strakatou nebo prostou jednobarevnou. To už je na vkusu každého z Vás. Co je ale podstatné, je vnitřek nádoby, který musí být zcela hladký. To zabraňuje usazování zrníček uvnitř nádoby. Spodek misky je dobré, aby byl hrubý. To zajistí stabilitu misky, aby neklouzala po podložce. Takovým trendem pro zimní chladné období je miska spíše úzká, pro letní naopak široká. Tak už jste si vybrali tu svou?

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *