Ostatní čaje

Jak se vyrábí kvetoucí čaj

Kvetoucí vázané čaje pochází z Číny. Jsou vždy ručně vyráběny svazováním čajových lístků zeleného, černého nebo bílého čaje. Nejčastěji používaným k výrobě tohoto pro oko krásného čaje, je čaj bílý. Lze ho totiž oproti ostatním druhům louhovat i déle než pět minut, aniž by čaj získal nahořklou chuť a lze tak dát možnost květu rozvinout se do celé své krásy. Ať už je ale základ kvetoucího čaje vyráběn z jakéhokoliv čaje, vždy se jedná o lístky mladé, vysoce kvalitní. Po svázání základu z jednotlivých čajových lístků se doprostřed přiváže ještě poupě nebo okvětní lístky bylinky. Květové variace vznikají nejčastěji z květů chryzantém, karafiátů, růží, lilií, pestrovky jasmínu a osmathu, dále pak amarantu a měsíčku.

Základem každého vázaného, kvetoucího čaje, bývá čajová kulička. Ta obsahuje okolo 100 čajových lístků. Tyto jsou k sobě svazovány u řapíků hedvábnými stužkami. Tvaru kuličky a schování květu se docílí svázáním svazku i na druhé straně. Z tohoto základního tvaru se pak dalším svazováním vytváří i jiné tvary, nejčastěji srdce. Takto svázaná a natvarovaná koule se nakonec usuší a v neposlední řadě i praží. Jsou to dokonale propracované techniky, které se vyvíjely dlouhá léta. Vždyť historie vázaného, kvetoucího čaje sahá v Číně až do poloviny minulého století.

Základní čajová surovina – čajové lístky, pocházejí nejčastěji z provincie Yunnan, která je největším producentem květin a čajů, pro výrobu kvetoucích čajů a která je také největší z výroben samotných květů. Čajové pupeny se sbírají velmi mladé v předjaří, ještě než se otevřou. Poté se nechají mírně zvadnout, lehce se dosuší a pak napaří. Získaná vláčnost lístků je pro přípravu květu nezbytná.

Bylinky a kvítky do jednotlivých svazovaných květů se vybírají podle barevnosti a tvaru. Proto se některé používají jako poupata, u některých se pak užijí jen okvětní lístky. Jednotlivé kvítky do vazby se sbírají mladé a čerstvé, a vybírají se jen ty dokonale utvořené. Varianty, které obsahují jasmínový čaj se pak luhují i několik hodin, aby došlo ke zvýraznění vůně a chuti jasmínu. Znovu usušený květ se pak rozvíjí až v čajové konvičce.

Málokdo ví, že samotnému svazování jednotlivých ingrediencí předchází tvorba návrhů. Návrháři a v jedné osobě vazači dokáží odhadnout, jak výsledný květ bude vypadat. Tím se svazování dostává do přímo umělecké úrovně. V Číně tak sváží i jakékoliv variace na žádost zákazníka.

Kouzlo kvetoucího čaje spočívá v jeho vizuálním efektu, kdy se malá, nevzhledně vypadající čajová ulička v horké vodě rozvíjí v barevný květ, který se při louhování neodděluje od čajového základu, ale zůstává uvnitř, případně se vztyčí k hladině. Zároveň v sobě nese i zážitek chuťový.

Některé květy, které v sobě čajová kulička nese dávají čaji nasládlou chuť, některé zůstávají v chuti čaje bezvýznamné.

Podle vzhledu a barvy květu se jednotlivým čajovým květům dávají názvy, jako například Sluneční paprsek, Srdce k srdci, Kráska v růžovém a podobně.

Jedním z nejlepších druhů čajů, ze kterých se také čajové květy vytvářejí je druh Silver Needle White. Tento druh bílého čaje se nepěstuje v provincii Yunnan, ale Fujian v Číně. Za svou proslulou nejvyšší kvalitu vděčí výrobě z velkých čajových pupenů, ještě neotevřených, které se suší na slunci napíchnuté na tenké jehly. Tento čaj je tak jedinečný, že po několik desetiletí byla jeho konzumace vyhrazena pouze královské rodině.

Kvetoucí čaj vyrobený ze základu tohoto speciálního druhu má pak jemně ořechovou vůni, čímž se liší od ostatních bílých čajů. A na rozdíl od nich má pak ještě třikrát větší obsah antioxidantů a je tedy mnohokrát účinnější v ničení volných radikálů, přesto však neobsahuje úměrné množství kofeinu, ale množství stejné jako ostatní druhy bílých čajů.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *