pampeliška
Příprava a návody

Jak připravit kvetoucí čaj

Asi všichni už v životě ochutnali více či méně spoustu dobrých, ale i míň kvalitních věcí. Jaké ale musí být překvapení pro ty, kteří jsou opravdovými čajovými gurmány, když jim je nabídnut kvetoucí čaj. Bohužel, spousta lidí absolutně netuší, o čem se to vlastně mluví. Copak je vůbec možné, aby nějaký čaj kvetl? Naštěstí je u nás víc zvědavých lidiček, kteří se rádi něčemu novému přiučí. Takže jistě pochopíte, že tito gurmeti neodolají a nabídnutou specialitu ochutnají.

Zaměřme se na to, když už existuje něco tak vynikajícího a lahodného, jako je kvetoucí čaj, jak se vlastně správně takovýto čaj připravuje. Všichni jistě máte spoustu známých, kteří vás navštěvují a jako správní hostitelé, chcete vyniknout originalitou pohoštění. Vychutnejte si ten moment, kdy vaši známí budou stejně vykulení, jako jste byli vy. Napřed zapátráme po tom, kde vlastně tuto „dobrůtku“ prodávají. Pokud se dá vůbec u nás sehnat. Po zjištění, že si dá zcela běžně zakoupit z pohodlí domova přes internet, je to velice milé překvapení. A když si přečtete všemožné názvy těchto čajů, upřímně se tetelíte blahem a nedočkáním, až s touto novinkou na své známé vyrukujete. První problém zřejmě nastane hned při objednávce. V nabídce jsou totiž čaje všemožných, lákavých názvů. Od Jasmínového květu, přes Stříbrnou romanci, Šepot vulkánu, Slunovrat a Zlatou královnu se propracujete až k Západu slunce. No uznejte, čím víc můžete překvapit své známé, než originalitou nejen zmiňovaného nápoje, ale i jejich záhadnými a veskrze romantickými názvy.

Teď už jen zbývá zjistit, jak jej správně připravit. Pro nejlepší efekt rozvinutí čajového květu je vhodné, pořídit si také speciální, skleněnou čajovou konvici s uchem a víčkem.

Příprava kvetoucího čaje se zdá na první pohled velice jednoduchá. Stačí ohřát vodu na 90 stupňů C a můžete zalévat. Do konvice vložíte umělecky svázané jednotlivé lístky kvalitního zeleného čaje, které jsou speciálně vypěstovány pro vytvoření krásného čajového poupěte. Po té zalijete horkou vodou cca 90 stupňů C a pak už jen pozorujete, jak se začne květ rozvíjet. Po 3 – 5 minutách vykvete přímo před vašima očima nádherný barevný květ, který povýší lahodný čajový nálev o jedinečný vjemový a estetický zážitek.

Teď už zbývá jediné – pozvat své známé a nabídnout jim tuto specialitu. A už se jen kochat jejich udivenými pohledy, když sledují, jak do průzračné konvice vkládáte ručně vázaný květ a přeléváte jej horkou vodou. A když se před jejich očima, ve kterých budete číst překvapení a údiv, začne květ rozvíjet do neobvyklé krásy, budete jisto jistě se svým vskutku originálním výběrem spokojeni.

A pro jistotu buďte připraveni i na spoustu dotazů.

Začněte informacemi o tom, co to vlastně je kvetoucí čaj, který je také někdy nazývaný – čajový květ. Vysvětlete jim, že ta malá kulička, kterou jste jim vložili do konvice a ta se po zalití rozvinula, jako by opravdu kvetla, je ručně vytvořená z usušených čajových lístků a květů. Určitě není překvapením, že se do světa tento „čajový zázrak“ dostal z Číny, která je tradicí kvalitního čaje proslulá. Dalo by se říct, že z hlediska historie čaje je kvetoucí čaj novinkou. Na český trh se dostal nedávno a do povědomí (nejen) čajomilů se pravděpodobně ještě nestačil úplně zapsat. A jeho příprava?

Pro docílení správného efektu je nejlepší kvetoucí čaj zalévat ve skleničce nebo ve skleněné konvici, aby jste mohli pozorovat celý proces rozvíjení květu. Pokud jde o přípravu čaje, je nutné vždy se řídit instrukcemi, aby měl čaj správnou chuť. U každého druhu je samozřejmě příprava trochu jiná, ale všeobecně bychom mohli uvést, že jelikož se jedná vesměs o listy zeleného nebo bílého čaje, neměly by se zalévat vroucí vodou – ideální teplota je okolo 70-90 stupňů. U zelených čajů je nutné nepřekročit doporučenou dobu louhování, aby neztrpknul. Bílý kvetoucí čaj už tolik náročný není a je možné ho nechat louhovat déle, díky čemuž je možné vychutnat si v plné míře rozvinutí květu, které v některých případech trvá i déle než pět minut. Protože jsou květy vyráběny z velmi kvalitních čajových lístků, můžete je zalít vícekrát po sobě, aniž by čaj ztratil na kvalitě.

Co popřát na závěr? Krásné a poklidné chvíle s vynikajícím, zvláštním, romantickým a kouzelným čajem.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *