Bylinný čaj | Černý čaj | Příprava a návody | Zelený čaj

Domácí ledový čaj

Pokud se chcete osvěžit ledovým čajem, máte dvě možnosti. Sáhnout po výrobku z obchodu, nebo si jej připravit doma sami.

Kupované ledové čaje nejsou nejvhodnější pro naše zdraví ani peněženku. Většinou zde najdeme jen desetiny procent čaje, a to ve formě koncentrátu. Jedná se o práškovou formu s nejasným původem. Kupujeme tak přeslazenou ochucenou vodu za mnoho peněz.Výroba domácího ledového čaje rozhodně není složitá, zdlouhavá ani drahá.

Zde je několik zásadních pravidel při přípravě ledového čaje:

Čaj (ovocný, černý i zelený) pro tyto účely připravujeme asi 2x silnější oproti normálnímu dávkování. Louhujeme jej 3-5 minut, aby nezhořknul.Sklenici naplníme z dvou třetin kostkami ledu. Přelijeme ji připraveným horkým čajem. Díky teplotnímu šoku vynikne aroma a chuť čaje a zůstanou v něm zachovány cenné látky.Ochucení provádíme těsně před nalitím nápoje do sklenice s ledem, protože v hotovém ledovém čaji by se přísady těžce rozpouštěly.

Černý ledový čaj

20 gramů černého čaje (asi 15 čajových lžiček) zalijeme jedním litrem vroucí vody. Necháme 5 minut louhovat. Čaj scedíme, dochutíme šťávou ze tří citronů a dosladíme dle chuti. Sklenice naplníme ze dvou třetin ledem a horký čaj do nich rozlijeme. Před podáváním můžeme ozdobit podle fantazie a vkusu.

Zelený ledový čaj

20 gramů zeleného čaje zalijeme jedním litrem vody o teplotě 70 až 80 stupňů. Louhujeme 3 minuty. Scedíme, dochutíme podle chuti a dále postupujeme jako u ledového čaje černého.

Ovocný ledový čaj

20 gramů ovocného čaje zalijeme jedním litrem vroucí vody a necháme louhovat 5 až 8 minut. Dále postupujeme jako u černého ledového čaje.

Podobným způsobem si můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo rooibos.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *