Příprava a návody | Zajímavosti

Dobrý nebo nejlepší čaj. Jak je poznat

Podobně jako u vína, existují i znalci čajů. Jejich zkušenosti a citlivé posouzení čajů se uplatní především při výrobě čajových směsí. V jednotlivých produkčních oblastech se mísí čaje z různých čajových plantáží za účelem vyrovnání jejich kvality. Další míchání čajů z různých oblastí dělají velkoobchody a balírny po celém světě. Cílem je v tomto případě získání konstantní kvality směsi a zároveň i výhodné ceny. Silně aromatické čaje a čaje, které barví, jsou míchány s čaji s horší kvalitou a slabší vůně.

Senzorické – degustací

Chuť aromatického a dražšího čaje pak převládne a zamaskuje chuť slabších čajů. Naopak v čajovnách podávané a prodávané čaje jsou většinou čisté, a pokud jsou smíšené tak z co nejméně různých míst. Tyto čaje mají sice kolísavou kvalitu, ale přinášejí věrnější chuť, která ve směsi většinou zanikne. Díky pečlivému výběru firem, které k nám čaj dovážejí  jsou tyto čaje téměř vždy lepší než průmyslově míchané a balené směsi. Čajový znalci zkoumají čaj různými způsoby – posuzují vzhled suchých a pak rozvinutých čajových listů (které již samo o sobě vypovídá o kvalitě čaje), barvu nálevu a jeho vůni. Samozřejmě zkoumají i chuť – nejprve slabý nálev, pak nálev určený k pití. Posuzovatel nálev většinou nepije, zkoumá jen chuťové vlastnosti, což však není překvapující vzhledem k počtu ochutnávaných šálků.

Čajový znalci používají pro hodnocení vlastní názvosloví, původem pochopitelně z angličtiny:

Bakely, Bakenaroma čerstvě upečeného chleba
Brassymosazná pachuť špatně sušeného čaje
Flat, Plainplochý, obyčejný, bezvýrazný čaj
Neatčirý, dobrý čaj musí být čirý
Muscatelmuškátový, příchuť je typická pro některé čaje z Darjeelingu
Colordobře barvící čaj, vhodný do směsí
Flavouryaromatický, voňavý čaj, vhodný do směsí
Fullsilný čaj
Softslabý čaj
Tiredunavený, ztratil aroma

Laboratorní hodnocení

V laboratořích se čaj hodnotí chemickou analýzou, kde se přesně hodnotí obsah látek, které čaj obsahuje (kofein, tein, aromatické a další látky, které jsou závislé na kvalitě čaje). Tato analýza je zdlouhavá a finančně náročná, tak se zpravidla neprovádí. Podstatné je, aby čaj byl chutný, a to se zjišťuje degustací.

Klasifikace a označení výrobních druhů čajů

Klasifikace výrobních druhů čajů není zdaleka jednotná. Černé čaje (v Číně jsou pojmenovány podle barvy nálevu, tedy jako červené čaje) mají Vasin vedle názvu produkční oblasti ještě specifikaci kvality listové třídy. U čínských čajů je běžně uváděno i číslo standardu. Dokonce ani tato specifikace není až tak univerzální. Zatím v Číně a na Cejlonu je nejvyšší listová třída označena FOP, v Indii je nejvyšší listová třída označena SFTGFOP (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe), v Indonésii se nejvyšší listová třída označuje OP, v Keni se nejvyšší listová třída označuje GFOP. V některých případech se u kvalitních čajových tříd čínských čajů (ale i jinde) používá pouze název produkční oblasti a specifický druhový název, popřípadě s dodatkem finest. Některé čaje také můžeme označit podle pěstitelských oblastí a označují se podle velikosti sklizených listu. Označují se číslicemi 1, 2, 3, ale nejčastěji se setkáváme s označením číslicí 1.

U čajů zelených a polozelených  není v drtivé většině případů listová třída označena, uvádí se pouze název produkční oblasti, výrobní druh, specifický název a někdy se uvádí i číslo standardu. Hlavním dalším ukazatelem bývá většinou specifický název jednotlivých produkovaných čajových tříd, které označují jejich jakost, ale bohužel i zde panuje nejednotnost, což má za následek někdy až zarážející nevyrovnanost kvality.

Který čaj je tedy nejlepší?

Kvalita čajů závisí na mnoha faktorech. Kromě nadmořské výšky a země původu, kde byl čaj vypěstován, je velmi důležitá skutečnost, jak je čaj čerstvý. Nyní můžeme říci, že kvalita čaje klesá každým dnem od doby sklizně. Čaj vlastně zabarví vodu i po mnoha let, ale pouze z čerstvého čaje můžeme připravit lahodný aromatický nápoj. Pro kvalitu čajů je rozhodná skutečnost, z jaké části větvičky byl lístek sklizen. Nejkvalitnější čaj je právě na vrcholu větvičky a jeho kvalita klesá směrem ke kořenům čajovníku. Sbírá se obvykle prvních 6 až 8 lístků, na Cejlonu se sbírají 4 první lístky čajovníku a pupeny. Na určování kvality čaje byla v Číně zavedena stupnice kvality, která rozlišuje čaj podle toho, z jakých lístků se skládá.

Jak se orientovat v záplavě nových druhů čajů a nových čajových informací? Jak poznat, který čaj je dobrý, který je nejlepší a která informace o čaji je pravdivá a hodnotná? U čajů je to velmi jednoduché. Dobrý čaj je ten, který vám chutná!

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *