pampeliška
Bylinný čaj

Čaj z Pampelišky lékařské

Čaj z Pampelišky – Smetanky lékařské – pampeliškový čaj na žlučník a žaludek – žlučníkový a žaludeční čaj s mírným močopudným účinkem.

Co je Pampeliška?

Pampeliška lékařská, nebo chceme-li Smetanka lékařská, Taraxacum officinale auct. non Wigg., je skutečně obdivuhodná léčivá bylina. Pampeliška lékařská má obrovskou regenerační schopnost a ve vhodných podmínkách vyroste nová rostlina i z plátku kořene silného 1mm, přičemž jedna rostlina Pampelišky lékařské vytvoří za rok až 3000 semen. Jakkoliv se s ní však potýkáme jako s plevelem, patří Pampeliška lékařská mezi byliny, o kterých můžeme tvrdit, že děti potěší, dospělým slouží a starým pomáhá. Celá bylina je prostoupena soustavou kanálků, mléčnic, obsahujících a po poranění ronících bílé mléko hořké chuti.

Čaj na zažívání i čaj na cholesterol

V současné době se nejčastěji sbírá celá tato léčivá bylina i s kořenem a vyrývá se tak, aby se kořen nepoškodil, před rozkvětem v březnu a dubnu. Někdy se sbírá jen kořen, výjimečně i list. Kořeny pampelišek se očistí od země, krátce se opláchnou ve vodě, vytřepou a rostliny se suší ve slabých vrstvách nejprve přirozeným, později umělým teplem, přičemž teplota následně nesmí překročit 50°C. Je-li nutné pampeliškové kořeny rozříznout, je nutné je řezat pouze podélně.

Radix taraxaci cum herba získávané z pampelišky – smetanky lékařské – je bez pachu, slabě hořké chuti, kořen je svrchu červenohnědý, na lomu má širokou bílou kůru a citronově žlutou vnitřní část. Nedosušené pampeliškové kořeny, tedy kořeny Smetanky lékařské snadno plesnivějí a tmavnou, suché kořeny je stejně jako většinu ostatních kořenových nutno dobře chránit před hmyzem.

Čistící čaj z léčivé smetanky

získávaná z pampelišek, ze Smetanek lékařských, obsahuje především inulin, avšak jeho obsah silně kolísá – zatímco na podzim je jeho obsah až 40%, klesá na jaře jen asi na 2%, karotenoidy, látky s fytocidním účinkem a v mladých listech rovněž vysoký obsah vitaminu C, manganu a draslíku. Dnes se získávaná ze Smetanky lékařské používá jako součást žlučníkových čajů a čajů povzbuzujících chuť k jídlu; vyznačuje se i mírným močopudným účinkem. V antice se šťáva z pampelišek doporučovala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, mlékem se léčily záněty očí.

Slavný arabský lékař Avicenna, který působil v první polovině 11. století, léčil čerstvou šťávou z pampelišek vodnatelnost a překrvení jater. V lidovém léčitelství a bylinkářství mnoha zemí byla smetanka, tedy Pampeliška lékařská velmi oblíbená a pouhý seznam chorob, při kterých se používala, byl by velice rozsáhlý.

Listy pampelišek obsahují značně důležité vitamíny a minerály pro lidské tělo, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou, hořčík nebo např. mangan. Již jen malé množství listů pokryje  doporučenou denní dávku vitamínu K nebo A. Jejich další složky ze skupiny flavonoidů (např. zeaxanthin nebo cryptoxanthin) se vyznačují léčebnými účinky. Zeaxanthin chrání oční sítnici proti UV záření, cryptoxanthin působí v lidském těle proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích; o listech je rovněž známé, že pomáhá pročišťovat krev, pomáhají při trávení a brání tvorbě žlučových kamenů.

Bylinný pampeliškový čaj na žaludek a podporu trávení a zvýšení chuti k jídlu

Dodnes je Smetanka lékařská, tedy pampeliška, používána vnitřně při různých chorobách jater ve formě jaterního čaje, při poruchách zažívání, na žaludek a připisuje se jí vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, má dobrý účinek při chudokrevnosti a hypovitaminozách. Zevně se používá jako kosmetický přípravek pro léčbu trudovitosti pleti, k obkladům na hemeroidy a jako celkové tonikum. Štáva z čerstvých rostlin pampelišek – Smetanek lékařských se doporučovala při únavě a celkovém vyčerpání, oblíbená je při jarních bylinných čistících kůrách.

V některých zemích je oblíben salát z mladých bělavých listů, které ještě neobsahují hořké mléko, podobně jako mladé listy hlávkového salátu. Pro vysoký obsah inulinu se doporučuje především jako vhodná a velmi hodnotná zelenina pro diabetiky. Pro tyto účely se rostliny zakrývají nebo pěstují ve tmě. Pražené kořeny lze použít jako kávovinovou náhražku zcela obdobně jako kořen Čekanky obecné. Rozkvetlé úbory pampelišek – Smetanek lékařských slouží k výrobě pampeliškového medu či pampeliškového vína.

Recept na Pampeliškový čaj

  • 3 celé čerstvé řádně omyté pampelišky i s kořenem
  • 1 l litr studené převařené vody
  • včelí, pampeliškový nebo lesní med

Pampeliška lékařská je v lidovém lékařství, bylinkářství a léčitelství s oblibou využívána především pro své pozitivní účinky jak na zažívací trakt, tedy na žaludek ke zvýšení chuti k jídlu, tak k jarním léčivým bylinným kůrám. V domácím léčitelství a bylinkářství se získávaná ze Smetanky lékařské používá jako součást žlučníkových čajů a čajů povzbuzujících chuť k jídlu; vyznačuje se i mírným močopudným účinkem.

Pampeliškový čaj k odpolední konzumaci připravujeme již ráno, kdy tři celé pampelišky vložíme do vody a necháme asi pět až osm hodin louhovat. Následně necháme projít varem po dobu asi dvou minut, čtvrt hodiny necháme ustát a můžeme jej vypít v průběhu večera. Pro zvýraznění chuti je možné jemně dosladit nejlépe pampeliškovým medem. 

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *