maliníkový keř
Bylinný čaj

Čaj z Maliníku

Čaj z Maliníku obecného – maliníkový, tedy malinový čaj  se svíravými účinky proti průjmu – čaj na průjem a zlepšení průchodnosti střev, na žlučník, vylučování žluči, na žaludek a střeva.

Maliník obecný provází člověka pravděpodobně od doby, kdy osídlil Evropu. Šťavnaté a chutné plody Maliníku obecného sloužily za potravu jistě již v dávnověku, i když konkrétní důkazy o tom nacházíme až ve vykopávkách z neolitických kolových staveb, zejména ve Švýcarsku. Sbírají se mladé svěží listy Maliníku obecného, nejlépe bez dlouhých řapíků pro rychlejší schnutí. Poskytují Folium rubi idami, která je nejkvalitnější v době květu Maliníku obecného, tedy v květnu, avšak mohou se sbírat od května do září.

Účinky proti průjmům

Maliník obecný se rychle suší v tenkých vrstvách na vzdušných místech přirozeným teplem, při sušení umělým teplem do 40°C je třeba dbát, aby si z Maliníku obecného zachovala původní barvu. Přesto, že je Maliník obecný vhodným předmětem sběru zejména pro začátečníky, je třeba dávat pozor, neboť při pomalém sušení tmavne. z Maliníku obecného je bez pachu a má trpkou, poněkud nahořklou chuť. Kvalitu z Maliníku obecného snižují jiné části této oblíbené léčivé byliny a ztmavlé listy a je tedy nutné ji uchovávat v dobře uzavřených nádobách chráněnou před světlem.

Listy Maliníku obecného obsahují velké množství tříslovin

Listy Maliníku obecného obsahují velké množství tříslovin, flakony a organické kyseliny, z nichž nejvíce je zastoupena kyselina citronová, značné množství vitaminu C, cukry, stopy silice a řadu dalších významných látek. z Maliníku obecného se používá především jako součást žlučopudných, močopudných a svíravých čajových směsí. V lidovém léčitelství se vyjma uvedených případů s úspěchem používá jako součást náhražek pravého čaje, často společně s listy ostružiníku a Jahodníku obecného.

Bylinný léčivý čaj z Maliníku obecného na žaludek, na ledviny i na žlučník

Ve všech případech se používá zápar, připravený z 5 a 10g na šálek vody. Čerstvé plody Maliníku obecného slouží mimo jiné i k přípravě sirupů, šťáv, marmelád, džemů i jiných pochutin; plody Maliníku obecného obsahují velké množství cukru, pektinu, barviv, organické kyseliny a silice. Podobné obsahové látky a použití jako Maliník obecný má i příbuzný Ostružiník křovitý Rubus fruticosus. Plody, známé ostružiny, jsou oblíbené podobně jako plody maliníku.

Podobné obsahové látky a použití jako Maliník obecný má i příbuzný Ostružiník křovitý

Pro farmaceutické účely se sbírá list Ostružiníku křovitého, poskytující Folium rubi fructiosi na nějž jsou stejné požadavky jako na listy Maliníku obecného. V lidovém léčitelství se listy Maliníku obecného používají také při různých druzích krvácení, zevně k omývání při vyrážkách a ke kloktání. Plody Maliníku obecného obsahují cukr, pektin, anthohykany a organické kyseliny představují chutné a biologicky velmi hodnotné ovoce. Maliník obecný se používá v nálevu jako močopudný prostředek.

Účinek maliníkového čaje

Nálev z Maliníku obecného obsahuje látky stimulující hladké svalstvo a látky působící spasmolyticky. má protizánětlivé a protiprůjmové účinky. Podává se při zánětlivých stavech žaludku a střev, při průjmech a zánětu tlustého střeva. Zlepšuje vylučování žluči. Jako kloktadlo je výborným prostředkem při zánětu dásní a ústní sliznice. Nálev z fermentovaných listů Maliníku obecného se pije jako náhrada čínského čaje.

Fermentace ovlivní nejen vůni, ale i barvu a vzhled. Po sběru Maliníku obecného necháme listy půl dne až 1 den na stinném místě zavadnout a následně je rozložíme do tenké vrstvy a válečkem je pomačkáme. Poté je rozložíme na plátno a celé stočíme jako ovocný závin, uložíme na teplém místě a zatížíme. Po dvou dnech smotky rozbalíme a dosušíme ve stínu. Používá se samozřejmě ve směsích s více léčivými bylinami. Maliník obecný i Ostružiník křovitý jsou důležitými medonosnými rostlinami, poskytujícími včelám hojnost světlého nektaru i pylu.

Recept na maliníkový čaj

  • 1 polévková lžíce kvalitně usušené Maliníku obecného
  • lesní nebo včelí med
  • 0,25 litru vody

V lidovém léčitelství je malinový čaj oblíbeným prostředkem. Čaj z Maliníku obecného obsahuje látky stimulující hladké svalstvo a látky působící spasmolyticky. má protizánětlivé a protiprůjmové účinky. Podává se při zánětlivých stavech žaludku a střev, při průjmech a zánětu tlustého střeva, zlepšuje vylučování žluči díky svým diuretickým účinkům a jako kloktadlo je výborným prostředkem při zánětu dásní a ústní sliznice.

Čaj z maliníku, tedy malinový čaj připravíme spařením jedné polévkové lžíce kvalitně usušené Maliníku obecného, necháme asi půl hodiny ustát a po scezení můžeme dosladit lesním nebo včelím medem. Podáváme 3x až 5x denně na chuť i při obtížích.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *